Mer om ridskolan

Allt handlar om kommunikation

Många har slutat rida för att de känner sig otrygga, osäkra, utsatta och ibland hotade i sin tillvaro med hästar. Andra vill börja rida men har upplevt att hästar är helt ohanterliga. Att leda en häst från hagen till stallet upplevs som obehagligt. Det finns många som har barn, sambos, fruar och män som rider och som har känt sig lockade men inte riktigt vågat. Vi ägnar mycket tid åt att lära oss vad hästar är för djur, varför de beter sig som de gör och hur vi människor skall agera för att känna trygghet i vår samvaro med hästen.

Hur leder jag hästen på ett säkert sätt, hur får jag hästen att göra som jag vill. Hur får jag hästen ifrån mig om jag känner mig trängd och hur flyttar jag på hästen på ett enkelt sätt. Hur undviker jag konflikter och hur får jag hästen att arbeta med mig och inte mot mig. Till en början blir det en del teori och arbete från marken men målet är att så snart som möjligt komma upp i sadeln och där känna sig trygg och säker. Och ha roligt!

Under kursen lär vi oss att med rätt sitts och lätta hjälper från i första hand säte och ben styra och kontrollera hästen. Vi börjar med att rida hästen mjuk och följsam i stora och små cirklar, i åttor, serpentiner och fyrklövermönster. Att ha kontroll på hästens framdel och bakdel är viktigt. Att flytta framdelen sidledes i ett eller två steg och sedan bakdelen i ett steg. Till slut hela hästen sidvärtes. Vi rider genom olika labyrinter och typer av ”hinderbanor” där det gäller att kunna styra hästen steg för steg. Vi lär oss kontrollera farten så vi lätt kan växla tempo. Långsam skritt och lite fortare skritt. Långsam trav och snabbare trav. Göra snabba stopp och vändningar samt spinn. Med tiden galopperar vi på ridbanan. Enskilt, två och två, i cirklar, före och efter varandra. Slutligen på långa galoppsträckor i samband med uteritterna

All ridning sker fritt på banan, vi rider alltså inte i led där alla gör allt samtidigt. Få elever, tre per lektion, gör att undervisningen blir individuell och alla elever kan utvecklas i sin takt. De flesta av våra deltagare är i den ”gyllene medelåldern”, det vill säga mellan 30-50 år.

Vill ni veta mer om kursen, ring Ulf på, 0705-83 33 60 eller maila till info@tranegarden.se

Kursavgift 3000 kr inklusive moms för 10 gånger
Kursen vänder sig till vuxna elever från 16 år
Anmälan och frågor, ring Ulf 0705-83 33 60

All ridning sker utomhus i paddok

En anmälningsavgift på 1500 kronor betalas in i samband med anmälan. Resterande 1500 kronor skall vara inbetalt innan tredje kurstillfället.

Måndagar 18.00 och 19.30
Start 3 september 2018

Tisdagar 18.00 och 19.30

Start 4 september 2018

Onsdagar 18.00 och 19.30
Start 5 september 2018

Torsdagar 18.00 och 19.30
Start 6 september 2018